Просил "Силу Сибири 2" а получил 2 кусочка пекинской утки

У Росії українця засудили до 25 років тюрми "за підпал" залізниці

Чоловік за рішенням суду має провести перші шість років терміну має провести у вʼязниці, решту - у колонії суворого режиму.


Другий Західний окружний військовий суд в Росії засудив громадянина України Сергія Кармазіна до 25 років позбавлення волі та штрафу в справі про підпал на залізниці у Підмосковʼї. Про це правозахисний проєкт Зона солідарності та видання Радіо Свобода.

Вирок був ухвалений ще 28 березня, але російський суду не повідомив про нього. Про рішення суду Кармазін розповів у листі однієї з підписниць правозахисного проєкту.

Перші шість років терміну він має провести у вʼязниці, решту 19 - у колонії суворого режиму. Українець за рішенням російського суду має також сплатити штраф у 700 тисяч рублів (близько 300 тисяч гривень).

Суд визнав 46-річного уродженця Харківської області винним у "шпигунстві, навчанні диверсійній діяльності, навчанні терористичній діяльності, приготування до виготовлення вибухових речовин, приготування до теракту, участь у диверсійній та терористичній спільноті". Кармазін оскаржив вирок.

Сергія Кармазіна затримали в лютому 2023 року. Чоловік нібито "підпалив залізничне обладнання" на перегоні між станціями Кутузовська та Весняна в Московській області.

Зазначимо, що російська ФСБ випустила відеоролик, на якому чоловік, обличчя якого не видно, представляється уродженцем Харківщини. Він стверджує, що в листопаді 2022 року поїхав на заробітки до Польщі, де нібито "був завербований співробітниками спецслужб Польщі та СБУ". Потім він поїхав до Латвії, звідки його місцеві спецслужби як біженця відправили в Росію. На відео чоловік стверджує, що він був змушений виконувати "вимоги СБУ", бо співробітники відомства нібито "погрожували" його дочці, що живе у Вінниці.

Спочатку Кармазіну інкримінували тільки статтю про диверсію. Суд помістив його до СІЗО та не допустив до нього адвоката від правозахисної організації.

СБУ заперечує інформацію про співпрацю з Кармазіним і додали, що він перебуває у списку військовополонених та осіб, незаконно позбавлених волі внаслідок вторгнення Росії в Україну.

Як відомо, в травні 2023 року в Росії заарештували трьох розробників гіперзвукових ракет. Вченим інкримінують "державну зраду". Російські видання повідомляли, що один з них "продавав дані Китаю".

Займався гіперзвуковими технологіями: у РФ засудили вченого за держзраду

Новини від Корреспондент.net в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали https://t.me/korrespondentnet та WhatsApp

Коментарі